Vitamín D – obyčejný vitamín nebo důležitý hormon?
Vitamín D byl v roce 1942 poprvé nalezený v rybím oleji jako látka, která pomáhala předcházet rachitidě – degenerativnímu onemocnění kostí u dětí. Jelikož se jednalo v pořadí o čtvrtý objevený vitamín, obdržel název „Vitamín D“. Proč je vitamin D pro lidský organismus důležitý se dozvíte v našem článku.
Co je vitamín D?
Vitamin D patří mezi vitamíny rozpustné v tucích (D, E, K, A) a není jen vitamínem v pravém slova smyslu. Od většiny vitamínů se liší zejména tím, že si jej člověk umí „vyrábět“ sám pobytem na sluníčku (působením slunečních UV-B paprsků), tedy jde technicky spíše o hormon, než o vitamín.
Vitamin D není jen jeden, ale je to skupina látek, přičemž nejdůležitější formy vitaminu D jsou:
Vitamín D2, který se netvoří v lidském organismu, ale má rostlinný původ.
Vitamín D3, který vzniká v kůži účinkem UV záření a jeho dalším zdrojem jsou potraviny živočišného původu. Na jeho tvorbu je nutný pobyt na slunci alespoň 15 – 20 minut denně bez opalovacího krému.
Proč je vitamín D důležitý?
- Vitamin D je důležitý pro zdravé kosti a zuby.
- Pomáhá udržovat zdravé svaly.
- Ovlivňuje správné fungování mozku i srdce.
- Posiluje imunitní systém – vitamin D působí jako účinná prevence proti chřipce.
- Má ochranné účinky při zánětech a infekcích.
- Má důležitou roli v prevenci různých civilizačních onemocnění, jako jsou třeba nádorová onemocnění, cukrovka či deprese.
- Prokázal se jako významný ochranný faktor vůči vývoji roztroušené sklerózy.
Vitamin D – zdroje
Zejména v zimě, kdy jsme častěji zavřeni uvnitř, je to s tvorbou vitamínu D horší. Na to, abychom si doplnili zásoby, nemusíme hned sahat po doplňcích výživy. Snadno dostupné zdroje vitamínu D najdeme i v některých potravinách. Které to jsou?
- tresčí játra, rybí olej, tučné ryby (losos, makrela, tuňák)
- ústřice, krevety a kaviár
- vaječné žloutky
- mléko (ovčí i kravské) a mléčné výrobky (sýry...)
- v malém množství i zelenina a maso
A jak zjistíte, že máte málo vitamínu D?
Jednoduše. U nás je zjišťování hladiny D v krvi součástí preventivní prohlídky. Pokud jste za poslední dva roky na preventivní prohlídce nebyli, neváhejte a dohodněte si u nás termín.
Nezapomínejte na to, že jde o vitamin rozpustný v tucích. Proto by se měl užívat spolu s tuky. Na kousek chleba si dejte máslo nebo nějaký tučný sýr a spolu s nimi můžete vitamin D spolknout, nebo jej zapijte sklenicí mléka.