Vitamín D – obyčejný vitamín nebo důležitý hormon?

Vitamín D byl v roce 1942 poprvé nalezený v rybím oleji jako látka, která pomáhala předcházet rachitidě – degenerativnímu onemocnění kostí u dětí. Jelikož se jednalo v pořadí o čtvrtý objevený vitamín, obdržel název „Vitamín D“. Proč je vitamin D pro lidský organismus důležitý se dozvíte v našem článku.

Co je vitamín D?

Vitamin D patří mezi vitamíny rozpustné v tucích (D, E, K, A) a není jen vitamínem v pravém slova smyslu. Od většiny vitamínů se liší zejména tím, že si jej člověk umí „vyrábět“ sám pobytem na sluníčku (působením slunečních UV-B paprsků), tedy jde technicky spíše o hormon, než o vitamín.

Vitamin D není jen jeden, ale je to skupina látek, přičemž nejdůležitější formy vitaminu D jsou:

Vitamín D2, který se netvoří v lidském organismu, ale má rostlinný původ. 

Vitamín D3, který vzniká v kůži účinkem UV záření a jeho dalším zdrojem jsou potraviny živočišného původu. Na jeho tvorbu je nutný pobyt na slunci alespoň 15 – 20 minut denně bez opalovacího krému.

 
Proč je vitamín D důležitý?

  • Vitamin D je důležitý pro zdravé kosti a zuby.
  • Pomáhá udržovat zdravé svaly.
  • Ovlivňuje správné fungování mozku i srdce.
  • Posiluje imunitní systém – vitamin D působí jako účinná prevence proti chřipce.
  • Má ochranné účinky při zánětech a infekcích.
  • Má důležitou roli v prevenci různých civilizačních onemocnění, jako jsou třeba nádorová onemocnění, cukrovka či deprese.
  • Prokázal se jako významný ochranný faktor vůči vývoji roztroušené sklerózy.


Vitamin D – zdroje

Zejména v zimě, kdy jsme častěji zavřeni uvnitř, je to s tvorbou vitamínu D horší. Na to, abychom si doplnili zásoby, nemusíme hned sahat po doplňcích výživy. Snadno dostupné zdroje vitamínu D najdeme i v některých potravinách. Které to jsou?

  • tresčí játra, rybí olej, tučné ryby (losos, makrela, tuňák)
  • ústřice, krevety a kaviár
  • vaječné žloutky
  • mléko (ovčí i kravské) a mléčné výrobky (sýry...)
  • v malém množství i zelenina a maso


A jak zjistíte, že máte málo vitamínu D?

Jednoduše. U nás je zjišťování hladiny D v krvi součástí preventivní prohlídky. Pokud jste za poslední dva roky na preventivní prohlídce nebyli, neváhejte a dohodněte si u nás termín.

Nezapomínejte na to, že jde o vitamin rozpustný v tucích. Proto by se měl užívat spolu s tuky. Na kousek chleba si dejte máslo nebo nějaký tučný sýr a spolu s nimi můžete vitamin D spolknout, nebo jej zapijte sklenicí mléka.