Odběr moči – víte, jak odebrat moč správně?

Na vyšetření moči je potřebná moč pacienta odebraná za určitých podmínek. Mnoho pacientů však neumí odebrat moč správně. Jak tedy na to?

Zásady pro správný odběr:

Hygiena
Předtím než odeberete vzorek moči se v oblasti urogenitálních orgánů omyjte. Postačí čistou vlažnou vodou.

Odebírá se střední proud ranní moči do čisté zkumavky.
První kapky moči jdou mimo zkumavku, aby se z močové trubice odplavily usazené nánosy. Teprve potom odeberete zmíněný střední proud moči, ten už putuje přímo do zkumavky (v módě už dávno nejsou sklenice na zavařeniny, zkumavky na moč Vám vždy rádi vydáme v ordinaci).

Dámy nesmí zapomenout na to, že při menstruaci vzorek moči neodebírají.

Žádné přelévání ze sklenic, hrnků či jiných nádob. Vzorek moči by se mohl znečistit bakteriemi, které se v těchto nesterilních nádobách nacházejí.


Způsoby vyšetření moči:


Vyšetření moči pomocí testovacích papírků 
Testovací papírky na vyšetření moči slouží pro rychlou a spolehlivou diagnostiku močové infekce. Fungují tak, že do vzorku moči se ponoří papírek, jehož konec se po styku s močí zbarví vlivem chemických reakcí. Dle zabarvení pak můžeme určit kyselost moči a přítomnost určitých látek.


Chemické vyšetření moči
Při tomto vyšetření se provádí detailní laboratorní analýza chemického složení moči. S pomocí tohoto vyšetření je možné zjistit, zda pacient užívá léky nebo návykové látky.


Mikrobiologické vyšetření moči
Tímto způsobem se v moči hledají různé bakterie či mikroorganismy pro stanovení správné diagnózy a léčby.


Cytologické vyšetření moči
Touto metodou se sledují buňky, které se nacházejí v moči. Nejčastěji se jedná o nádorové buňky při podezření na rakovinu močového měchýře.


Co znamená výskyt některých látek v moči?

  • Cukr v moči (odborně glykosurie) se v malém množství v moči nachází běžně. Jeho zvýšená přítomnost může svědčit o cukrovce nebo o narušené funkci ledvin (typické pro cukrovku 1. typu i 2. typu)
  • Bílkoviny v moči (odborně proteinurie) jsou znakem poruchy funkce ledvin nebo přítomnosti zánětu. Mírně zvýšené bílkoviny v moči mohou být přítomné při dehydrataci
  • Bilirubin v moči hovoří o narušené schopnosti organismu vylučovat bilirubin z těla žlučí (obvykle při ucpání žlučových cest).
    Ketolátky v moči vznikají při nedostatku glukózy (cukru) v buňkách (při dlouhodobém hladovění, u alkoholiků, nebo při neléčené cukrovce 1. typu)
  • Hemoglobin v moči je přítomen při zánětech, při ledvinových kamenech či při léčbě antibiotiky
  • pH moči (normální hodnota je 5 – 6) – zvýšená nebo snížená hodnota bývá spojená s infekcí močových cest


Šest netypických odstínů, které mohou upozornit na zdravotní problémy

Zdravá moč má světle žlutou barvu. Nicméně, pravidlem bývá, že první ranní moč je koncentrovanější a proto je tmavší.

Barva moči Co signalizuje ?

Bez barvy Vyšší příjem tekutin, ale i při léčbě diuretiky (užívání léků na odvodnění při léčbě vysokého tlaku).

Světle žlutá moč Normální barva moči.

Tmavě žlutá moč Jste zdravý, ale pijte více tekutin.

Oranžovo žlutá moč Nedostatečný příjem tekutin, příčinou mohou být také karoteny z potravy (po konzumaci mrkve, pomerančů).

Hnědá až tmavá moč Onemocnění jater nebo chybějící tekutiny.

Růžová až červená moč Nejčastěji po konzumaci řepy, borůvek nebo rebarbory. Může být také známkou onemocnění ledvin a infekce močových cest.

Pěnivá moč Přebytek bílkovin ve stravě nebo problémy s ledvinami.


Co značí zapáchající moč?

Moč má svůj přirozený zápach, obvykle ne silný ani nepříjemný. Pokud je ale výrazný a nezvykle zapáchá delší dobu, může to signalizovat zdravotní problém. Zápach moči je důležitým indikátorem při jeho vyšetřování a pomáhá při diagnostice.

Mezi dočasné a bezproblémové příčiny zapáchající moči patří jídlo, těhotenství a užívání léků.

Mezi nejčastější zdravotní problémy, kde příznakem je zapáchající moč, patří zejména dehydratace, infekce močových cest a cukrovka.
 

  • Acetonový zápach moči (jako přezrálá jablka) po acetonu bývá obvykle spojen i s přítomností ketolátek v moči. Vyskytuje se při hladovění i cukrovce.
  • Zápach po alkoholu bývá příznakem otravy alkoholem.
  • Zapáchající moč po amoniaku značí bakteriální infekci.
  • Hnilobný zápach je při zvýšeném množství bílkovin v moči (proteinurie).
  • Zápach po myších – při fenylketonurii (dědičné metabolické onemocnění známé také jako Føllingova nemoc).


Shrnutí: Když se změní barva nebo zápach moči, může to být důležitým ukazatelem mnoha věcí. Příčina může být neškodná, jako třeba velká porce řepy, no může to však být i dehydratace nebo infekce, které způsobují neobvyklý zápach moči. Sledujte se a hlavně svůj zdravotní stav nepodceňujte. Vyšetření moči je součástí preventivní prohlídky jednou za dva roky a může odhalit i závažné onemocnění v dřívější fázi. Navíc je toto vyšetření hrazené ze zdravotního pojištění. 



Perlička na závěr


Věděli jste, že v minulosti se moč vyšetřoval nejen očicháváním, ale i ochutnáváním? Jak zdravotníci jsme opravdu rádi, že ty časy jsou už za námi. :)