5 příznaků, které značí nedostatek vitaminu D

Nedostatek vitamínu D je mezi pacienty poměrně častý, i když má v lidském organismu významnou roli. Jeho nízká hladina souvisí s dlouhodobou únavou, sníženou imunitou, vznikem alergií či kardiovaskulárních onemocnění. Jakých je 5 příznaků, které značí nedostatek vitaminu D?

Většina pacientů si neuvědomuje, že trpí nedostatkem vitamínu D, protože jeho projevy jsou obvykle mírné. Dlouhodobý nedostatek vitamínu D má však nepříznivé účinky na náš organismus. 

5 příznaků, které značí nedostatek vitaminu D (odborně hypovitaminóza D)

1. Oslabená imunita a častá nemocnost.
Vitamin D úzce souvisí s imunitou. Jednou z jeho nejdůležitějších úkolů je udržovat imunitní systém silný. Nižší hladina tohoto vitaminu může způsobit například častější výskyt chřipky.

2. Vyčerpanost, únava a svalová slabost.
Nadměrná únava je příznakem mnoha onemocnění. Jednou z jejích příčin může být právě nedostatek vitaminu D. I mírně snížená hladina vitaminu D může mít vliv na časté pocity únavy a vyčerpanost.

3. Depresivní nálada.
Nedostatek vitaminu D se může projevit ve formě deprese a smutné nálady, nejčastěji u starších pacientů a zejména během chladnějších měsíců.

4. Vysoký krevní tlak.
Vysoký krevní tlak může signalizovat nedostatek živin a vitamínů v našem těle. Mezi ně patří i vitamín D.

5. Bolest kloubů a kostí.
Vitamín D je nezbytný pro absorpci vápníku a pokud tělo nedostává dostatek vápníku, objevují se i onemocnění pohybového ústrojí.


Vitamin D je součástí prevence


Vitamin D není sice všelék, ale má výrazný preventivní účinek při vzniku různých onemocnění. Proto bychom měli dbát na to, aby byl vždy v našem těle ve správném množství a svůj životní styl přizpůsobit tak, abychom ho vždy měli dostatek, hlavně z přímých zdrojů, z nichž nejdůležitější je slunce.