Co je vitamín C a proč je tak důležitý

Vitamín C patří jednoznačně mezi nejznámější vitamíny. Jeho pravidelný přísun nám pomáhá udržovat dobrou psychickou i fyzickou kondici. V jakých potravinách ho najdeme, jaká je doporučená denní dávka a je možné se jím předávkovat? Prozradíme Vám v článku.

Vitamín C – co se dozvíte v článku:

Co je vitamín C?

Vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, je vitamín rozpustný ve vodě. Je základním výživovým doplňkem, chrání zdraví a pomáhá předcházet chorobám. Většina živočichů si dokáže vytvářet vlastní vitamín C, lidské tělo si ho ale samo vytvořit neumí. Musí jej tedy přijímat zvenku, buď prostřednictvím stravy nebo ve vodě rozpustných tablet či prášků.

Na co je dobrý vitamín C?

Vitamínu C má pro lidský organismus opravdu hodně benefitů: 

Podporuje tvorbu kolagenu.
Podílí se na správném vývoji kostí, chrupavek, zubů a dásní.
Podporuje imunitu a zmírňuje také příznaky nachlazení.
Jako antioxidant nás chrání před volnými radikály (ty vznikají zejména při nadměrném stresu).
Zvyšuje vstřebávání železa.
Stimuluje tvorbu bílých krvinek.
Chrání před srážením krve.
Tlumí vyplavování histaminu, čímž může zmírnit průběh alergické reakce.


Jak zjistíme, že máme nedostatek vitamínu C?

Mezi nejčastější příznaky nedostatku vitamínu C patří snížená imunita a zhoršená schopnost organismu v boji proti nachlazení či jiným infekcím. Při nedostatku céčka trpí i naše pokožka. Nastává pomalé hojení ran, je zhoršená elasticita kůže a také nastává lámavost nehtů a vlasů. Mezi další příznaky řadíme i zpomalený růst u dětí, kazivost zubů, záněty dásní či zvýšenou únavu.

Může nedostatek vitamínu C způsobit kurděje? 

Kurděje jsou nemocí způsobenou nadměrným deficitem vitamínu C, kterým v minulosti trpěli hlavně námořníci. Způsobuje krvácení dásní, vypadávání zubů či měknutí kostí. V dnešní době se toto onemocnění vyskytuje už jen ojediněle.   

Co obsahuje vitamín C a jaká je doporučená dávka?

Vitamín C obsahuje téměř každá zelenina či ovoce. Nejbohatší na jeho obsah jsou citrusy, kiwi, brokolice, papája, jahody, červená paprika, šípek, rakytník či černý rybíz. Je třeba myslet na to, že vitamín C je citlivý na teplo a při dlouhém vaření se jeho část vytrácí, proto je nejlepší jíst zmíněné ovoce nebo zeleninu v syrovém stavu.

Dospělý člověk by měl denně přijmout 70 až 100 miligramů vitamínu C, v době nemoci a chřipkové sezóny i více. Kuřáci by pak měli mít denní příjem vyšší o cca 35 mg oproti nekuřákům, protože mají sníženou hladinu vitamínu C kvůli toxinům z cigaretového kouře. 

Co obsahuje vitamín C

Pro ukázku – množství vitamínu C v zelenině a ovoci (mg/100g)

šípky

747

rybíz černý

166

paprika

150

křen

120

brokolice

114

kapusta růžičková

96

kiwi

71

jahody

67

pomeranč

51

citron

49

mandarinky

32

Liposomální vitamín C

Pokud se rozhodnete užívat doplňky výživy, zvažte liposomální vitamín C. O co jde?

Zjednodušeně, samotný vitamín je obalený malými nano-bublinkami, tzv. lipozomy (odtud název liposomální), které se vyrábějí ze speciální látky lecitin. Tyto „bublinky“ vitamín C chrání a rozumí si s našim trávicím ústrojím, díky čemuž snadno pronikají skrz stěny střev do krve, která je transportuje k samotným buňkám. Takto se více než 90 % vitamínu C dostane přesně tam, kam má. Liposomální vitamín c je v současnosti velmi oblíbenou formou tohoto vitamínu. 

Je možné předávkování vitamínem C?

Pokud budete přijímat vitamín C pouze z ovoce a zeleniny, bát se nemusíte. Tělo si poradí a případný nadbytečný vitamín C z těla vyloučí močí. V případě pokud byste užívali opravdu vysoké dávky (více než 2000 mg denně), může dojít zejména k podráždění žaludku a způsobit Vám průjmy nebo nevolnosti. Pozor by si měli dát i lidé s nadměrnou hladinou železa (hemochromatóza), jelikož zvyšuje jeho absorpci.

Vitamín C doplnek výživy

Zajistit si dostatečný příjem vitamínu C stravou je velmi jednoduché a chutné, popřípadě si jej můžete doplnit výživovým doplňkem z lékárny.