Migréna není jen bolest hlavy

Migréna se na rozdíl od „běžné“ bolesti hlavy projevuje mnohem intenzivněji a trvá déle. Migréna s aurou a bez, spouštěče a příznaky migrény, migréna v těhotenství a u dětí. Čtěte dále.

Publikováno 11

Migréna – co se dozvíte v článku:

Co je migréna?

Migréna je zdravotní stav, s nímž se praktický lékař ve své ordinaci setkává často. Charakterizuje ji zejména silná pulzující bolest hlavy (obvykle na jedné straně), trvající 4 až 72 hodin. Postihuje třikrát více ženy než muže a nevyhnou se jí ani děti. WHO řadí migrénu mezi 20 nejvýznamnějších onemocnění, které zasahují do života člověka a omezují ho při každodenních činnostech. 

Jaké má migréna příznaky?

Mezi příznaky migrény, kromě silné pulzující bolesti hlavy, patří nevolnost, zvracení či přecitlivělost na světlo (fotofobie) a zvuk (fonofobie). Migréna, která často začíná v dětství, dospívání nebo rané dospělosti, může mít čtyři fáze: prodromální stadium, migréna s aurou, vlastní záchvat migrény a postdromální stadium. Ne každý, kdo má migrény, prochází všemi fázemi. 

  1. Prodromální stadium
    Jeden nebo dva dny před migrénou si můžete všimnout jemných změn, které varují před nadcházející migrénou. Prodromální stadium provází zácpa, změny nálady od deprese po euforii, chuť na jídlo, napětí ve svalech, zvýšená žízeň a močení či časté zívání
  2. Migréna s aurou 
    Migréna s aurou se vyskytuje jenom u některých „migreniků“. Tzv. aura je předzvěst záchvatu, doprovázená poruchami vidění, jako jsou záblesky světla, vidění různých tvarů a skvrn, dočasná ztráta zraku, nebo jiné symptomy, jako je pocit mravenčení v paži nebo noze či potíže s vyjadřováním. U některých lidí se aura může objevit před nebo během migrény. Každý příznak obvykle začíná postupně, nabírá na síle a trvá 20 až 60 minut. 
  3. Vlastní záchvat migrény
    Záchvat migrény má u každého individuální trvání a průběh. Může trvat hodiny až dny a bolest hlavy může být tak silná, že zasahuje do Vašich každodenních činností. Samotný záchvat doprovází výše zmíněné příznaky – silná pulzující bolest hlavy, nevolnost, zvracení, přecitlivělost na světlo a zvuk
  4. Postdromální stadium
    Postdromální stadium je fáze, kdy odeznívá bolest. Po záchvatu migrény se můžete cítit vyčerpaní, zmatení, ale i zažít pocit úlevy. Náhlý pohyb hlavy může na krátkou dobu znovu vyvolat bolest a několik dní může přetrvávat citlivost na doteky.

Co způsobuje migrénu?

To, co způsobuje migrénu, není zcela objasněno. Existuje ale celá řada spouštěčů migrény. Mezi nejčastější patří: 

Genetická dispozice – riziko výskytu migrény stoupá, pokud jí trpí někdo ve Vaší rodině. 
Hormonální změny u žen – kolísání hladiny estrogenu, například před nebo během menstruace, patří mezi spouštěče migrény u mnoha žen.
Nápoje  – patří mezi ně alkohol, zejména červené víno, a příliš mnoho kofeinu, jako je káva.
Migréna ze stresu – stres je jedním z nejčastějších spouštěčů migrény. Jelikož je stres téměř denní součástí našich životů, nejlepší prevencí je naučit se ho kontrolovat.
Nedostatek nebo přebytek spánku – nedostatek, ale i přebytek spánku souvisí s rozvojem bolesti hlavy a migrénou.
Fyzikální faktory – intenzivní fyzická námaha, včetně sexuální aktivity, může taky vyvolat migrénu.
Faktory prostředí, včetně blikajících obrazovek, silné vůně, prašného prostředí, hluku (diskotéka) a změny počasí.
Přísady do jídla – patří mezi ně sladidlo aspartam a konzervační látka glutamát sodný (MSG), které se nacházejí v mnoha potravinách.


Migréna v těhotenství 

Jedním z nejběžnějších spouštěčů migrény u žen je kolísání hladiny hormonů, zejména vzestup a pokles estrogenu. Migréna v těhotenství nastává obvykle v prvním trimestru, kdy se hladiny hormonů, včetně estrogenu, dosud nestabilizovaly (ve skutečnosti může být migréna znamením raného těhotenství). Migréna se během posledních šesti měsíců obvykle zmírňuje nebo zcela ustává

Migréna u dětí

Migrénu u dětí doprovázejí příznaky jako bledost, nechutenství, bolesti břicha či zvracení. Postihuje přibližně 3,5 – 5  % dětí ve školním věku. 

Specifika migrény u dětí:

  • bolesti hlavy bývají často oboustranné,
  • frekvence záchvatů migrény stoupá s věkem, u menších dětí je nižší,
  • rvání bolesti bývá kratší, intenzita mírnější.

Migrény jsou často nediagnostikované a neléčené. Úkolem praktického lékaře je rozeznat, zda jde o vážný stav nebo jde o typ bolesti hlavy, při kterém si poradíte s běžnými léky. Někdy budete potřebovat navštívit specialistu jako třeba neurologa, ortopeda či očního lékaře. Pokud pravidelně trpíte známkami a příznaky migrény, zaznamenávejte své záchvaty a způsob, jakým jste s nimi zacházeli. Poté si domluvte schůzku se svým lékařem.

Léčba migrény

Bezprostřední léčba migrény neexistuje, nicméně existují léky, které mohou potlačit příznaky, když se migréna objeví. Pro pacienta s migrénou je pak důležitá úprava životosprávy. Ideální je, když si pacient vede záznamy o tom, co záchvat způsobilo a snaží se vyvarovat spouštěcím faktorům.

Co pomáha na migrénu? Identifikace a vyhýbání se spouštěčům

Epizoda migrény je často reakcí na spouštěč. Aby člověk zjistil viníka, měl by si vést deník a zaznamenat si, co dělal, jedl a pil před epizodou.

Následující strategie mohou také pomoci snížit frekvenci migrén:

  • dopřát si dostatek spánku,
  • vyhýbat se stresu,
  • pít hodně vody,
  • zlepšit držení těla,
  • vyhýbat se velkému množství kofeinu a alkoholu,
  • pravidelně se hýbat.

Věděli jste, že?

✔ Migréna postihuje až 15 % populace.
✔ Objevuje se nejčastěji ve věku 20 – 40 let.
✔ Migrénami trpěl i Vincent van Gogh, Petr Iljič Čajkovskij či Julius Caesar.
✔ Migréna byla v minulosti vnímána jako nemoc hysterek a frigidních žen, kterým sex s právoplatným manželem nebyl pochuti.
✔ Ne každá bolest hlavy je migréna.