Imunita a vše co byste o ní měli vědět

Imunita je často zmiňovaný výraz, zejména v zimním období. Co je imunita, jak funguje imunitní systém a jak jej na zimní období připravit? Prozradíme Vám v článku.

Publikováno
 

Imunita – co se dozvíte v článku:

Co je imunita a jak funguje imunitní systém?

Imunita je v jednoduchosti definována jako obranyschopnost organismu. Jde o dokonalý komplexní systém buněk a orgánů zajišťující ochranu našeho organismu zevnitř i zvenku – například před mikroorganismy.

Miliony bakterií, virů či plísní se snaží dennodenně udělat z našeho těla domov. Lidské tělo si ale proti nim vybudovalo tzv. armádu, která ho chrání. Tito „ochránci“ se nacházejí ve všech orgánech i ve všech tkáních. Pokud se nic zvláštního v našem těle neděje a fungují správně, tak jsou "ticho" a nereagují. Disponují však mechanismy na rozpoznávání cizích látek a když je zaznamenají, zbystří pozornost a zasahují. V takovém případě jsou aktivní dokud „nepřítel“ nepřestane naše tělo ohrožovat

Specifická a nespecifická imunita (vrozená a získaná)

Imunitní systém tvoří specifická a nespecifická imunita. Proč je důležité aby byly funkční obě?

  • Nespecifická imunita je vrozená a je naší součástí hned po narození. Novorozenci mají imunitu relativně slabou a postupně si ji budují zejména tím, že se jejich imunitní systém postupně seznamuje s různými mikroorganismy a vytváří si tak odolnost. Tento proces probíhá v největší míře do tří let. Vrozenou imunitu lze považovat za první obrannou linií organismu.
  • Specifická imunita není vrozená, ale formuje se v průběhu života na základě kontaktu s cizorodými látkami, které nezlikvidovala první obranná linie, tedy nespecifická imunita. Naše tělo má tak schopnost zapamatovat si každou překonanou chorobu nebo infekci a v budoucnu tak umí na ni reagovat rychleji a lépe. Základní typy buněk specifické imunity jsou B-lymfocyty a T-lymfocyty.

Oslabená imunita

Oslabená imunita – příznaky a co ji způsobuje?

Oslabená imunita znamená, že organismus má sníženou schopnost chránit nás před škodlivými vlivy a je tak náchylnější na vznik nemocí různého původu.

Zima nepřítel imunity?

Oslabenou imunitu máme zejména v zimě, kdy ji oslabuje chlad a nedostatek slunce, což má vliv na sníženou tvorbu vitamínu D.

Ohroženi jsou zejména senioři

S přibývajícím věkem klesá i síla našeho imunitního systému. Může se stát, že imunitní systém člověka po 65. roce je stejně zranitelný jako ten půlročního miminka.

Oslabená imunita po antibiotikách

Bez ohledu na věk, imunitu oslabuje každá choroba. Opakovaná léčba antibiotiky častokrát oslabí imunitní bariéry ve střevě. Proto bychom se po jejím překonání měli soustředit na její nakopnutí.

Mimo jiné imunitu oslabuje i stres, kouření, alkohol, nedostatek pohybu, spánku a vitamínů.

Jaké má oslabená imunita příznaky?

  • Častá únava a ospalost.
  • Časté infekce dýchacích cest (nachlazení, chřipka, angína,...).
  • Bolesti kloubů.
  • Zhoršené hojení ran.
  • Zažívací problémy.
  • Snížená chuť k jídlu.

Střevo jako vrátný

Největší část našeho imunitního systému (až 80%) je právě ve střevě. Jeho hlavním úkolem je odlišit špatné bakterie od těch dobrých, které jsou klíčové pro celkové imunitní zdraví.

Co na posílení imunity a podporu imunity

Ačkoliv je idea posílení imunity velice lákavá, je důležité zmínit, že její činnost není možné žádným doplňkem výživy zvýšit nad její „základní“ úroveň. Také nelze na 100 % očekávat, že se úspěšně vyhnete virovým infekcím, jako je třeba koronavirus.

Nicméně, řada vitamínů či minerálů je pro správné fungování imunity důležitá, nebo přímo nezbytná a v případě jejich nedostatku nemusí imunitní systém fungovat správně a zvyšuje se tak riziko infekcí. Dodržováním obecných zásad zdravé životosprávy je tak podpora imunity na místě. O které zásady jde?

Kvalitní a pestrá strava je základ. Na posílení imunity je proto vhodné zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na vitamíny. Posílit imunitu můžete i probiotiky, které doporučujeme brát hlavně po léčbě antibiotiky.

Posílení imunity

Kvalitní spánek a dostatečný relax mají také prokazatelné účinky na podporu imunity. Je důležité vnímat Vaše tělo a dopřát si spánek a snažit se vyhnout dlouhodobé zátěži.

Sport, nebo alespoň pohyb v podobě procházky, a to zejména na čerstvém vzduchu, je také cesta, jak podpořit imunitu.

A v neposlední řadě myslete na prevenci a pokud zaznamenáte nějaké zdravotní problémy, neváhejte se k nám objednat na vyšetření.

Vitamíny na posílení imunity

Zde jsou 3 důležité vitamíny na posílení imunity, které by neměly chybět ve Vaší životosprávě.

Vitamín C patří mezi nejdůležitější vitamíny na podporu imunity a jeho denní příjem je nezbytný pro dobré zdraví. Skvělou zprávou je, že téměř každé ovoce či zelenina v sobě má určitou dávku vitamínu C a většina lidí ho při jejich pravidelné konzumaci nemusí suplementovat (čili užívat ve formě tablet), pokud to nedoporučí lékař.
Vitamin D může být silnou zbraní imunitního systému v boji proti virovým infekcím jakými jsou rýma, chřipka či současný koronavirus. Přirozeně ho získáváme působením UV-B paprsků slunečního záření. Vitamin D aktivuje především vrozenou imunitu, umožňující bránit se proti infekcím již od narození. Zjistilo se, že pacienti s nízkou hladinou vitaminu D v krvi mají snížený počet buněk imunitního systému a bývají častěji nemocní a unavení.
Vitamin E je silný antioxidant a jeho nedostatek snižuje obranyschopnost. Potřebný je zejména tehdy, když náš imunitní systém odolává útoku během oxidačního stresu. Nachází se hlavně v oříšcích a semínkách, v oleji z pšeničných klíčků, v tmavé listové zelenině (špenát, brokolice), v tučném mase a v rybách.

 

Nezapomeňme ani na probiotika! Mezi každodenní stravu nezapomeňme zařadit ani probiotika, která napomáhají správnému složení střevní mikroflóry.

Shrnutí

Imunita, čili obranyschopnost organismu, má za úkol chránit naše tělo před viry, bakteriemi a dalšími nebezpečnými látkami. Když je oslabena, naše tělo se stává více náchylné vůči různým onemocněním. Dbejte na vyváženou kvalitní stravu, pijte dostatečné množství tekutin, dopřejte si pohyb ale i čas na odpočinek, a nezapomeňte na dostatečné množství vitamínů na posílení imunity. Zároveň se snažte organismus zbytečně neoslabovat kouřením či nadměrnou konzumací alkoholu. 

Pokud ještě nejste naším pacientem, neváhejte se registrovat. Součástí registrace je vstupní lékařská prohlídka s komplexním rozborem krve zdarma, kde se mimo jiné můžete zčásti dozvědět, jak je na tom právě Vaše imunita.