Chřipková sezóna je v plném proudu: Co bychom měli vědět o chřipce

Je chřipka nakažlivá? Existuje léčba? Patří mezi prevenci chřipky očkování? Prozradíme Vám v článku.

Podzim nám přinesl nejen krásné barevné scenérie, ale také změny počasí. My lidé jsme na změny počasí citliví a již při prvních chladných dnech reaguje náš organismus únavou, bolestmi hlavy a svalů, ale také kašlem a horečkou. Právě v tomto období dostává naše imunita zabrat, což je pro chřipku ideální. Chřipková sezóna, kterou není radno podceňovat, trvá od října do konce dubna příštího roku. Nejvíce se s ní setkáváme v zimních měsících, hlavně v únoru a březnu. 

Chřipka – víte, o jakou nemoc se jedná?

Chřipka je virové onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Jeho nástup je obvykle náhlý. Onemocnění má různé formy, od mírné až po těžkou, a je vysoce nakažlivé.

Jak se chřipka projevuje?

Příznaky chřipky začínají zimnicí, třesavkou, bolestí hlavy a horečkou. Kromě těchto příznaků jsou typické bolesti svalů a kloubů, suchý kašel a škrábání v krku. Pokud nedojde ke komplikacím, příznaky po 3 až 5 dnech odezní. Pokud se však naše imunita nedokáže s chřipkovým virem tak dobře vypořádat, mohou se objevit komplikace, jako je zánět průdušek, zánět středního ucha, zánět vedlejších nosních dutin a zápal plic. V některých případech, zejména u rizikových osob, může chřipka vyžadovat hospitalizaci a ohrozit život.

Chřipka příznaky

Lze chřipku léčit? Antibiotika zde nepomohou

Mnoho lidí přijde k lékaři s chřipkou a očekává, že jim na ni předepíše antibiotika. Chřipka, jak jsme již zmínili, je virové onemocnění a na to antibiotika nezabírají. Léky proti chřipce, lépe řečeno proti viru chřipky, patří do skupiny antivirotik. Ty mohou v některých případech pomoci, ale musí být nasazeny včas. Při chřipce se zmírňují pouze příznaky. Staré dobré „chřipku je nejdůležitější pořádně vyležet“ v tomto případě skutečně platí.

  • Abyste se z chřipky co nejdříve zotavili, je třeba odpočívat.
  • Lékař vám také může doporučit léky proti bolestem hlavy a svalů a také na snížení horečky.
  • Velmi důležitý je také dostatečný příjem tekutin a posílení imunity pomocí vitamínů.

Mohu chřipkou někoho nakazit?

Ano, ještě než pocítíme první příznaky, můžete chřipkou nakazit i ostatní. „Nejnebezpečnější“ jsme zhruba den předtím, než se objeví první příznaky – tehdy jsme nejvíce nakažliví. Například pokud se s virem setkáme v sobotu ráno, v neděli večer už ho šíříme mezi ostatní a v pondělí odpoledne pocítíme první příznaky chřipky.

Mnoho lidí chřipku nevyleží a navzdory příznakům a obtížím nevyhledá lékaře a chodí do práce, do školy nebo ven. Chřipka je nakažlivá a doba nakažlivosti, tj. doba, kdy nemocný může nakazit lidi ve svém okolí, je 3 až 5 dní od začátku příznaků u dospělých, a až 7 dní u malých dětí. Hurá na chřipkové prázdniny.

Jak se chřipka šíří?
Chřipka se nejčastěji šíří kašláním a kýcháním. Proto je důležité, aby nemocní zůstali doma.

Kdo je nejvíce ohrožen chřipkou?

Mezi rizikové skupiny patří děti v předškolním věku, lidé s oslabenou imunitou a starší lidé.

Jak se chránit před chřipkou? Očkování jako prevence

  • Posilujte svou imunitu po celý rok, zejména pak v chřipkovém období.
  • Nezapomeňte na dostatečný přísun vitamínů ve stravě.
  • Důležité je udržovat se v dobré fyzické kondici, především správným životním stylem, dostatečnou fyzickou aktivitou (každodenní pohyb na čerstvém vzduchu) a udržováním tělesné pohody.
  • Důležitý je i výběr (zejména v chladném období) vhodného oblečení, které může zabránit nachlazení.
  • Protože se chřipka přenáší vzduchem, je důležité časté účinné větrání místností, zejména ve školách, školkách a při úklidu po vlhkém počasí.
  • Během chřipkové epidemie se vyhýbejte akcím, kde je velká koncentrace lidí (kina, divadla, diskotéky atd.).
  • Pořádně si myjte ruce!
  • Nechte se včas očkovat proti chřipce. 

Očkování proti chripce: Jak funguje?

Nejúčinnější ochranou proti chřipce je očkování. Očkovat by se měli především lidé, u nichž je vysoká pravděpodobnost vzniku komplikací. Jedná se o osoby s jinými, zejména chronickými onemocněními, osoby s oslabenou imunitou a osoby starší 65 let.

Očkování vytváří v těle očkované osoby specifické ochranné protilátky, které zabraňují vzniku onemocnění, případně zmírňují jeho průběh a snižují nepříznivé účinky chřipky. Vakcíny proti chřipce se od ostatních vakcín liší tím, že se jejich složení rok od roku mění podle aktuálních kmenů chřipkového viru cirkulujících v předchozí sezóně, a proto je třeba očkování absolvovat každoročně, což je poněkud nevýhoda ve srovnání s jinými vakcínami, u nichž se očkuje například jednou za několik let.  

V našich ordinacích očkujeme proti chřipce a očkování doporučujeme všem našim pacientům, kteří nemají kontraindikace.

Proti chřipce očkujeme na těchto adresách:
Milánská 414, Horní Měcholupy a Střelničná 1285/53, Praha 8

Očkování probíhá v následujících časech a není potřeba se předem objednávat.

Pondělí: 12:00 – 14:30 hod
Úterý:    12:00 – 14:30 hod
Středa:  12:00 – 14:30 hod

Pro samoplátce je stanovena úhrada 530,- Kč.

Pacienty s teplotou, chřipkovými příznaky nebo pacienty s podezřením na onemocnění COVID-19 žádáme, aby nás i nadále před návštěvou naší ordinace kontaktovali telefonicky, e-mailem a na Praze 8 přes aplikaci MEDEVIO.